Kurkuma a vliv proti Alzheimerově choroběKurkuma alias královna koření pochází z jižní Asie. Indický šafrán patřil ještě před několika lety pro většinu Evropanů do exotických ingrediencí, nyní jej má téměř každý jako nezbytnou součást zásob koření v kuchyní. Krásná žlutá barva, lehce palčivá chuť patří mezi superpotraviny moderní doby.

Vyjímečná síla kurkumy spočívá v obsahu flavonoidu kurkuminu. Antioxidant, který má silné protizánětlivé a protirakovinné účinky. Snižuje koncentraci krevních tuků, působí proti tvorbě žlučových kamenů a zlepšuje činnost mozku. Používá se při zánětech trávícího traktu, velmi pozitivní vliv má na játra a ledviny.

Kurkuma dále obsahuje bílkoviny, vlákninu, viacin, vitamíny C,E,K, draslík, vápník, měď, železo, hořčík, zinek.

TOP 10 léčivých účinků kurkumy:

  1. prevence proti rakovině

  2. léčí artritidu

  3. drží pod kontrolou cukrovku

  4. snižuje cholesterol

  5. léčí rány

  6. posiluje imunitní systém

  7. pomáhá kontrolovat hmotnost

  8. prevence proti Alzheimerově chorobě

  9. Léčí akné

  10. Zabraňuje onemocnění jater

Alzheimerova choroba a kurkuma

Z lékařského hlediska právě zánět mozku způsobuje hlavní příčiny kognitivních poruch.Kurkuma vs. Alzheimer

Turmeron, který je součástí kurkumy, podporuje růst neurálních kmenových buněk, které se dokáží přeměnit v jiný typ mozkových buněk, tedy hrají velmi důležitou roli při regeneraci poškozených částí mozku. Lidé s Alzheimerem mívají vyšší zánětlivé hladiny v mozku a kurkumin svým protizánětlivým účinkem mozek chrání. Turmeron a kurkumin jsou dokonalé kombinace, které zabraňují hromadění beta-amyloidů v mozku (senilních plaků) vznikajících u pacientů s Alzheimerovou chorobou.

Kurkumin se v těle hůře vstřebává, proto je třeba kurkumu vhodně zkombinovat, aby se biologická dostupnost navýšila. Kombinace s černým pepřem zvyšuje mnohonásobně vstřebávání. Stejně tak lze použít i šťávu z červeného grepu nebo tuk. Kurkumu lze přidávat do pokrmů (ale až jako finální složku, aby si zachovala své důležité látky) nebo v podobě zlatého mléka.

Zlaté mléko (Haldi doodh)

Tajemství ajurvédské medicíny zlaté mléko se popíjí v Indii už přes 5000 let – jak je již výše zmíněno působí na imunitní systém, proti rakovině, Alzheimerově chorobě, zánětům a dalším.

Co potřebujeme:

1 hrnek mléka

1 lžička kurkumy

1 lžička medu

0,25 lžičky černého pepře

0,5 lžičky skořice

1 lžička másla

Postup:

Mléko zahřejme v hrnci společně s kořením, máslem a velmi krátce se lehce povaří. Poté se mléko přecedí do sklenice a nechá vychladnout. Jako finální ingredienci přidejte med, zamíchejte a můžete konzumovat.