Jablka jsou velmi chutné ovoce, a zároveň plná vitamínů, tedy velmi vhodná pro naše zdraví. Dle výzkumů, konzumace jablek pomáhá srdci, zubům a dodává energii. Konzumace většího množství ovoce a zeleniny obecně také souvisí s nižším rizikem chronických onemocnění, včetně onemocnění srdce, astmatu, rakoviny, cukrovky a dle nových výzkumů i Alzheimerovy choroby. V ovoci se nachází bohaté látky, které využívají mozkové buňky pro zlepšení paměti, či schopnosti učení.

 

Flavonoidy, sloučeniny, které podporují tvorbu neuronů se nacházejí jak ve slupce, tak i v dužině jablek, potvrzují to studie Německého centra pro neurodegenerativní choroby v Drážďanech.

 

Alzheimerova choroba je spojena s řadou faktorů, včetně genetiky, rodinné anamnézy, stárnutí, zdravotních podmínek (obezita a cukrovka), rasy a pohlaví. Proto je prevence a předvídání nemoci často obtížné.

 

V nedávné studii vědci sledovali 2 801 subjektů ve věku od 28 do 62 let, po dobu 19,7 let. Účastníci si během celého výzkumu měřili spotřebu flavonoidů. Tato čísla byla také statisticky upravena pokud účastníci během studie změnili průměrné množství flavonoidů, které jedli.

 

Vědci zjistili, že vyšší dlouhodobý příjem flavonoidů ve stravě je spojen s nižším rizikem demence u dospělých Američanů. Studie sice neuvádí konkrétní množství potravin bohatých na flavonoidy, ani to zda byla určitá skupina flavonoidů spojena s nižším rizikem. Ukazuje však, že lidé, kteří jedli nejvíce flavonoidů, měli nižší riziko vzniku demence ve srovnání s těmi, kteří konzumovali nejméně.

 

Mezi potraviny, které sledovali patřil pomerančový džus, čaj, pomeranče jablka, borůvky, hrušky a jahody. Čaj, jablka, hrušky, bobule a červené víno byly běžným zdrojem vyššího množství flavonoidů.

 

Ačkoli tato studie nevysvětluje, proč mají flavonoidy tento příznivý účinek na Alzheimerovu chorobu, je jasné, že vysoký dlouhodobý příjem flavonoidů je spojen s nižším rizikem demence u dospělých. Netvrdí však, že flavonoidy léčí demenci ani tomu nezabrání konzumace flavonoidů sama o sobě.

 

Ovšem je důležité, že jablka nepomáhají pouze v prevenci s Alzheimerovou chorobou. Ale také:

  • Jsou bohatým zdrojem zdraví prospěšných látek – Vitamíny C, A, B1, B2, B6, E, K a mnoho dalších. Dále obsahují mnoho minerálů: Fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, fluor, měď, jód a další.
  • Podporují hubnutí: Obsahují pektin, který v žaludku nabobtná a tím navazuje pocit sytosti. Draslík zabraňuje přílišnému ukládání vody v těle.
  • Detoxikují tělo: Pektin povzbuzuje činnost střev a tím pomáhá k jejich čištění
  • Prevence proti diabetu: Snižují hladinu glukózy v krvi.
  • Brání nemocem srdce a cév: Díky obsahu vitamínů A, C, E a dalších látkám které jablka obsahují.
  • Prevence proti rakovině: Sklenice jablečné šťávy či jedno jablko denně působí jako prevence proti rakovině slinivky břišní, jater, prsou a střev.
  • Pomoc při revmatismu a dně: pravidelná konzumace jablek snižuje tvorbu kyseliny močové, která může pomoci v prevenci a léčbě DNY. Revmatici by měli na podzim konzumovat 1 Kg jablek denně po dobu 3 týdnů, jedná se o doporučovanou podzimní jablečnou kúru.
  • Podporují kvalitní spánek: Jablka dokážou člověka zbavit stresu a tím zajistí kvalitní spánek.
  • Zpomalují proces stárnutí: Jablka jsou schopně regenerovat tělo.

 

Tedy jablka by určitě měli patřit do jídelníčku každého člověka. Pozitivních vlastností mají opravdu mnoho. Proto si dejte jedno jablko denně a uvidíte, jaké skvělé účinky na sobě pocítíte.

Jablka jsou velmi chutné ovoce, a zároveň plná vitamínů, tedy velmi vhodná pro naše zdraví. Dle výzkumů, konzumace jablek pomáhá srdci, zubům a dodává energii. Konzumace většího množství ovoce a zeleniny obecně také souvisí s nižším rizikem chronických onemocnění, včetně onemocnění srdce, astmatu, rakoviny, cukrovky a dle nových výzkumů i Alzheimerovy choroby. V ovoci se nachází bohaté látky, které využívají mozkové buňky pro zlepšení paměti, či schopnosti učení.

 

Flavonoidy, sloučeniny, které podporují tvorbu neuronů se nacházejí jak ve slupce, tak i v dužině jablek, potvrzují to studie Německého centra pro neurodegenerativní choroby v Drážďanech.

 

Alzheimerova choroba je spojena s řadou faktorů, včetně genetiky, rodinné anamnézy, stárnutí, zdravotních podmínek (obezita a cukrovka), rasy a pohlaví. Proto je prevence a předvídání nemoci často obtížné.

 

V nedávné studii vědci sledovali 2 801 subjektů ve věku od 28 do 62 let, po dobu 19,7 let. Účastníci si během celého výzkumu měřili spotřebu flavonoidů. Tato čísla byla také statisticky upravena pokud účastníci během studie změnili průměrné množství flavonoidů, které jedli.

 

Vědci zjistili, že vyšší dlouhodobý příjem flavonoidů ve stravě je spojen s nižším rizikem demence u dospělých Američanů. Studie sice neuvádí konkrétní množství potravin bohatých na flavonoidy, ani to zda byla určitá skupina flavonoidů spojena s nižším rizikem. Ukazuje však, že lidé, kteří jedli nejvíce flavonoidů, měli nižší riziko vzniku demence ve srovnání s těmi, kteří konzumovali nejméně.

 

Mezi potraviny, které sledovali patřil pomerančový džus, čaj, pomeranče jablka, borůvky, hrušky a jahody. Čaj, jablka, hrušky, bobule a červené víno byly běžným zdrojem vyššího množství flavonoidů.

 

Ačkoli tato studie nevysvětluje, proč mají flavonoidy tento příznivý účinek na Alzheimerovu chorobu, je jasné, že vysoký dlouhodobý příjem flavonoidů je spojen s nižším rizikem demence u dospělých. Netvrdí však, že flavonoidy léčí demenci ani tomu nezabrání konzumace flavonoidů sama o sobě.

 

Ovšem je důležité, že jablka nepomáhají pouze v prevenci s Alzheimerovou chorobou. Ale také:

  • Jsou bohatým zdrojem zdraví prospěšných látek – Vitamíny C, A, B1, B2, B6, E, K a mnoho dalších. Dále obsahují mnoho minerálů: Fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, fluor, měď, jód a další.
  • Podporují hubnutí: Obsahují pektin, který v žaludku nabobtná a tím navazuje pocit sytosti. Draslík zabraňuje přílišnému ukládání vody v těle.
  • Detoxikují tělo: Pektin povzbuzuje činnost střev a tím pomáhá k jejich čištění
  • Prevence proti diabetu: Snižují hladinu glukózy v krvi.
  • Brání nemocem srdce a cév: Díky obsahu vitamínů A, C, E a dalších látkám které jablka obsahují.
  • Prevence proti rakovině: Sklenice jablečné šťávy či jedno jablko denně působí jako prevence proti rakovině slinivky břišní, jater, prsou a střev.
  • Pomoc při revmatismu a dně: pravidelná konzumace jablek snižuje tvorbu kyseliny močové, která může pomoci v prevenci a léčbě DNY. Revmatici by měli na podzim konzumovat 1 Kg jablek denně po dobu 3 týdnů, jedná se o doporučovanou podzimní jablečnou kúru.
  • Podporují kvalitní spánek: Jablka dokážou člověka zbavit stresu a tím zajistí kvalitní spánek.
  • Zpomalují proces stárnutí: Jablka jsou schopně regenerovat tělo.

 

Tedy jablka by určitě měli patřit do jídelníčku každého člověka. Pozitivních vlastností mají opravdu mnoho. Proto si dejte jedno jablko denně a uvidíte, jaké skvělé účinky na sobě pocítíte.