masoVědci z Univerzity of Leeds zjistili, že konzumace 25 g zpracovaného masa denně (například plátek slaniny) může mít zvýšené riziko až od 44% pro vznik onemocnění demencí. Zároveň pokud člověk zkonzumuje nezpracované maso např. vepřové, hovězí či telecí, může to působit jako ochrana, protože lidé, kteří konzumovali 50 g denně, byla pravděpodobnost vzniku demence o 19 % nižší.

 

Data zahrnovala, jak často účastníci konzumovali různé druhy masa. Bylo 6 možností, od žádné konzumace po jednu či více denně.  V letech 2006-2010 britská biobanka shromažďovala data. Mezi účastníky studie se objevilo 2896 případů demence. Tito lidé byli obecně ekonomicky chudší, méně vzdělaní, obecně starší, méně fyzicky aktivní.

 

Na celém světě existuje přibližně 50 milionů případů demence a každý rok je diagnostikováno přibližně 10 milionů nových případů. Vývoj a progrese jsou spojeny s genetickými i enviromentálními faktory, včetně stravy a životního stylu.